Sposób przygotowania:
Sakiewki ze szpinaku i sera
Na stolnicy dokładnie siekamy nożem schodzoną margarynę z mąką oraz solą. Następnie dodajemy 4 jajka i 3 łyżki śmietany. Wszystko razem siekamy nożem a następnie szybko i starannie zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię. Zafoliowaną kulę z ciasta wstawiamy na godzinę do lodówki. Dokładnie myjemy szpinak i osączyć na sitku. Gdy szpinak jest już dosyć suchy siekamy go na drobno. Ser feta kroimy w kostkę i mieszamy ze szpinakiem. Gdy ciasto jest schłodzone należy je
rozwałkować. Za pomocą szerokiej szklanki wycinamy koła z ciasta. Na każdy plasterek nakładamy farsz ze szpinaku i sera feta. Z plasterków z farszem tworzymy sakiewki sklejając dokładnie brzegi ciasta w jednym miejscu. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy sakiewki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
rozwałkować. Za pomocą szerokiej szklanki wycinamy koła z ciasta. Na każdy plasterek nakładamy farsz ze szpinaku i sera feta. Z plasterków z farszem tworzymy sakiewki sklejając dokładnie brzegi ciasta w jednym miejscu. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy sakiewki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.