Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Spartańska fasola

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fasolę moczyć kilkanaście godzin i gotować w wódzię z moczenia 5 minut.

Spartańska fasola

Składniki:

Spartańska fasola

 

  • 50 dag fasoli
  • 4 marchewki
  • średni seler
  • 2 cebule
  • 375 ml soku pomidorowego
  • 375 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spartańska fasola
Fasolę moczyć kilkanaście godzin i gotować w wódzię z moczenia 5 minut. Marchew, seler i cebulę pokroić w cienkie paski, zalać wodą i gotować z fasolą kolejne 20 minut. Wlać sok pomidordwy i olej, doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, potrawę wyłożyć na głębokie talerze. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.