Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Specjalne ciasto na warzywnym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są dni, kiedy mam ochotę zjeść zdrowiej i zaczynam wymyślać to, co mam w domu - w tym przypadku zdecydowałam się zrobić bazę do ciasta z tartych warzyw, a to wszystko bez mąki i niskiej zawartości kalori.

Specjalne ciasto na warzywnym spodzie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Specjalne ciasto na warzywnym spodzie

 

 

  • Masa mięsna - drobiowa:
  • 2 piersi z kurczaka (ugotować)
  • 250 g. pora (pokroić w pierścienie)
  • tłuszcz do smażenia (oliwa)
  • 100 g. lekkiego serka kremowego
  • 2 jajka
  • trochę mleka
  • czosnek (proszek)
  • cebula (granulki)
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
🔘 Warzywny spód: marchewki i ziemniak obrać, cukinię umyć, osuszyć i warzywa zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Ze startych warzyw wycisnąć płyn w dłoniach. Następnie do warzyw wbić jajka, wsypać czosnek, pieprz kolorowy, płatki owsiane ( ile kto lubi ), wlać oliwę z oliwk i wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto warzywne nałożyć łyżką do formy z powłoką nieprzywierającą, wyrównać i brzegi podciągnąć trochę do góry i lekko ugnieść. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w w 180°C / Termoobieg /, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.

🔘 Masa męsna - drobiowa: na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć pora. Osobno w naczyniu roztrzepać jajka, wlać mleko, doprawić pieprzem, czosnkiem i dobrze wymieszać mieszankę jajeczną. Piersi z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i ugotowane mięso rozdrobnić, rozszarpać mikserem. Później mięso wymieszać z podsmażonym porem, serkiem i zalać mieszanką jajeczną.

🔘 Teraz z piekarnika wyjąć podpieczony spód warzywny i umieścić na nim masę mięsno - drobiową. Na wierzchu rozprowadzić ziemniak ( starty na tarce na dużych oczkach ). Następnie całość ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180°C / Termoobieg /, lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkiej chrusty.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Całość ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkiej chrusty.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Następnie na wierzchu rozprowadzić starty na tarce na dużych oczkach ziemniak.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Upieczony spód warzywny wyjąć z piekarnika i obłożyć masą mięsno - drobiową.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Spód warzywny zapiekać w piekarnika do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Następnie składniki wymieszać i ciasto warzywne nałożyć do formy, brzegi podciągnąć trochę do góry i lekko ugnieść.
Specjalne ciasto na warzywnym spodzie
Warzywa umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich lub dużych oczkach.