Sposób przygotowania:
Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymiPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej masłem. Z ciasta również formujemy kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Przygotowanie masy serowej:
Ser feta, śmietanę, jajka i obrany czosnek przekładamy do miski, następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy bazylię, pieprz i koperek, mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia:
Masę serową wylewamy na ciasto. Pomidorki koktajlowe myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na masie serowej.
Pieczenie:
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej.
Rady:
Ponieważ ser feta jest słony masy serowej już nie solimy.
Przed podaniem ciasto dekorujemy listkami bazylii.
Marika-
Babeczka35
Polecam wypróbować,może posmakuje.Mnie smakowało bardzo,zimne też jest dobre,na dzisiaj został kawałek,więc spróbowałam:)