Sposób przygotowania:
Stamppot – odsłona druga
Ziemniaki obrać , ugotować i utłuc na puree . Kapustę pokroić w paseczki, marchew w plasterki a por w krążki . Zalać wodą i ugotować do miękkości marchewki. Odcedzić. Boczek pociąć w paseczki ( ja stosuje metodę Niżeli Lawson – po prostu tnę nożyczkami – bardzo to wygodne ) , zarumienić na suchej patelni . Wlać olej , wsypać cebulę i usmażyć na złoto. Dołożyć kiełbasę i zarumienić ją . Kiełbasę odłożyć .Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą , marchewką , porem , cebulą i boczkiem .Dodać natkę , utartą gałkę muszkatołową , sól, Pieprz mielony do smaku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W masę wcisnąć usmażoną kiełbasę . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać 40 minut .
A.B.
Natala1210