jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Stefanka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto, bez pieczenia do kawy i herbaty

Stefanka czekoladowa

Składniki:

Stefanka czekoladowa

 

  • 20 dag masy orzechowo- czekoladowej- nutella
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 dag kakao
  • 2 dag mielonych migdałów
  • 25 dag herbatników maślanych
  • DEKORACJA:
  • 1 czekoladowa polewa
  • 1/4 czekolady

Sposób przygotowania:

Stefanka czekoladowa
Margarynę stopić w garnuszku, lekko przestudzić i dodać mielone migdały. Roztrzepać jajko, dodać cukier waniliowy, kakao i mleko. Zmiksować z margaryną. Prostokątną, wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno posmarować 3 łyżkami masy czekoladowej, na to położyć herbatniki. Na nich rozsmarować masę orzechowo- czekoladową, przykryć ją herbatnikami i tak do wyczerpania masy, ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Stopić polewę czekoladową. Wyjąć ciasto z formy, usunąć papier i polać ciasto polewą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obsypać nimi wierzch stefanki.