bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Stefanka Bogusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo szybkie,smaczne i tanie ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem z masy grysikowej, polecam do małej czarnej.

Stefanka Bogusi

Składniki:

Stefanka Bogusi

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1,2 szklanki cukru

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

  • Masa grysikowa

 

 

  • 8 łyżek kaszy mamy(grysiku)

 

  • cukier waniliowy

 

  • 250 gram cukru pudru

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Stefanka Bogusi
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na trzy części .Formę (25x40) wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.

Pozostałe dwa placki upiecz osobno ,w ten sam sposób. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, wsyp kaszę maną i gotuj aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem ,za pomocą miksera.

Miksując dodawaj po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Do formy przełóż pierwszy placek, rozsmaruj połowę masy grysikowej.

Przykryj drugim plackiem, rozsmaruj pozostałą masę grysikową i przykryj trzecim plackiem. Ciasto pozostaw w chłodnym miejscu ,aż placki zmiękną.

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.