Sposób przygotowania:
Stefanka irish cream
Ciasto: Mleko podgrzać z syropem, aż płyny się połączą. Ostudzić.Do miski przesiać mąkę z sodą. Do suchych składników dodać margarynę pokrojona na kawałki oraz pierwsze jajko, wstępnie zagnieść ciasto. Następnie dodać drugie jajko i ostudzone mleko z syropem i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno być gładkie i elastyczne. Podzielić je na 3 części. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą i wylepić dno pierwszą częścią ciasta. Piec w 180 st około 15 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z pozostawionymi dwoma kawałkami ciasta postąpić tak samo. Masa: Mleko i cukier podzielić na pół. Z jednej połowy odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z żółtkiem, mąką oraz połową cukru. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać mieszaninę i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do drugiej połowy mleka dodać resztę cukru, wymieszać i zagotować. Dodać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margaryna musi być absolutnie miękka aby dobrze się ją ucierało. Do miski przełożyć margarynę i utrzeć ją na puch. Następnie dodać syrop barmański i razem utrzeć. W kolejnym kroku na przemian dodawać po łyżce kaszy manny oraz budyń, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki krem. Wykonanie: Do formy przełożyć pierwszy blat ciasta i posmarować połową przewidzianego dżemu. Na dżem nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć. Nałożyć resztę dżemu i kremu i położyć ostatni blat ciasta. Odłożyć do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
marietta
monikaT83