Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Stek marynowany w sosie rybnym z limonką i chilli

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Propozycja z serii obiad w 15 minut - pyszna, aromatyczna, pachnąca limonką i chilli wołowina poleca się :)

Stek marynowany w sosie rybnym z limonką i chilli

Składniki:

Stek marynowany w sosie rybnym z limonką i chilli

 

  • 1 stek wołowy z antrykotu lub rostbefu (200 gram )
  • Marynata:
  • ¼ szklanki sosu rybnego
  • Skórka z ¼ limonki
  • Sok z ¼ limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Stek marynowany w sosie rybnym z limonką i chilli
Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą sos rybny z sokiem z limonki i brązowym cukrem – mieszamy całość aż do rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy wtedy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli i skórkę otartą z limonki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy stek i marynujemy go minimum 30 minut.

Przed smażeniem stek odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru marynaty. Steka smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Po usmażeniu steka przekładamy na talerz lub deskę i odstawiamy na 5 minut.

Po tym czasie steka kroimy w plastry, serwujemy go z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym i ulubioną surówką azjatycką, smacznego ; )