Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynowanym stekiem zachwyci się każdy mężczyzna.

Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe

 

  • 9 szt. steków z polędwicy wołowej ( małe )
  • oliwa extra vergine ( do smażenia )

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • oliwa extra vergine ( do marynowania )
  • 4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
  • 2 liście laurowe ( bardzo drobno pokruszone )
  • 1 łyżeczka szalotki
  • 1 łyżeczka szałwi
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano ( suszonego )
  • przyprawy: czarny pieprz ( grubo zmielony )

 

Sposób przygotowania:

Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe
► W naczyniu mieszamy składniki na marynatę, nacieramy nią steki z obu stron. Szczelnie zamknięte wkładamy na całą noc do lodówki. Po procesie marynowania / Osączamy z nadmiaru oliwy /. ► Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, żeby uzyskać zrumieniony i jasnoróżowy w środku stek, krwiste lub bardziej wysmażone oczymamy dozując czas smażenia. ► Grube steki po podsmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pieć w podgrzanym przez 5 minut piekarniku około 10 minut w 180C / Termoobieg /.
Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe
Grube steki po podsmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pieć w piekarniku.
Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe
Po pierwszej fazie podsmażana na patelni - zrumieniony stek.
Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowe
Marynowane steki po nocy w lodówce - odsączyć z nadmiaru oliwy.