pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Stek wołowy sosie z musztardy francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekko pikantny stek wołowy sous vide w sosie z musztardy francuskiej

Stek wołowy sosie z musztardy francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek wołowy sosie z musztardy francuskie

 

  • rostbef wołowy 200g
  • musztarda francuska 3 łyżeczki
  • wino czerwone 60 ml
  • papryka pepperoni zmielona do smaku
  • sok z limonki 1/3
  • masło 1 łyżka
  • cukier 1 szczypta
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Stek wołowy sosie z musztardy francuskie
Rostbef wołowy smaruję musztardą francuską z dwóch stron. Posypuję startą papryką pepperoni. Wkładam do worka próżniowego. Wyciskam sok z limonki i wlewam wino. Odsysam powietrze. Worek wkładam do wody o 70°C. Podgrzewamy w temperaturze 69-73°C przez 2 godziny – stek well done. Mięso wyjmuję z worka i rumienię na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Solę do smaku. Sos przelewam do rondelka.. Dodaję szczyptę cukru oraz masło. Redukuję na dużym ogniu. Przygotowanym sosem polewam podsmażony stek. Smacznego.
Stek wołowy sosie z musztardy francuskie
Stek wołowy smarujemy musztardą francuską
Stek wołowy sosie z musztardy francuskie
Przyprawiam papryką pepperoni i wkładam do worka próżniowego
Stek wołowy sosie z musztardy francuskie
Podgrzewam zamknięte worki w stałej temperaturze
Stek wołowy sosie z musztardy francuskie
Na koniec przygotowany sos redukuję w rondelku