Sposób przygotowania:
Stek wołowy z masłem szalotkowym
Plaster wołowiny długo dojrzewającej kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Posypujemy z jednej strony papryką świeżo zmieloną do smaku. Smażymy najpierw 1-2 minut na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie stek przewracamy na drugą stronę. Również posypujemy papryką świeżo zmieloną oraz solą. Smażymy podobnie najpierw 1 minutę na dużym ogniu, następnie 3-4 minuty na małym. W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy. Doprawiamy solą i mieszanką ziół cytrynowych (hyzop lekarski, tymianek). Usmażony stek smarujemy podsmażoną szalotką wraz z masłem. Podajemy z pieczywem. Smacznego.