Sposób przygotowania:
stek z nutką pietruszki
Z cytryny wyciskamy sok. Natkę pietruszki płukamy pod bieżącą wodą, otrzepujemy z jej nadmiaru i drobno siekamy. 3/4 masła dodajemy do natki wraz z łyżką soku z cytryny i odrobina pieprzu kajeńskiego. Całość ucieramy na jednolitą masę. Powstałą masę kładziemy na papierze do pieczenia i formujemy z niej wałek o grubości ok 2 cm. Wkładamy go w papierze na 30 min do zamrażalki. W tym czasie mięso opłukujemy, osuszamy. Na gorącym oleju z dodatkiem reszty masła smażymy steki po minucie z każdej strony(mają się lekko zbrązowieć).Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem i na małym ogniu dosmażamy. Trwa to ok 4 min z każdej strony aby mięso było średnio wysmażone. Układamy steki na półmisku. Wyjmujemy masło z zamrażalki, odwijamy z papieru i kroimy na dość grube plastry. Na każdym steku układamy dwa plasterki masła pietruszkowego