paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

stek z nutką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mój mąż uwielbia tak zrobiony kawał mięsa

stek z nutką pietruszki

Składniki:

stek z nutką pietruszki

 

  • 2 - 2 centymetrowe steki z polędwicy wołowej
  • 10 dag masła
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • olej
  • pieprz kajeński
  • pieprz zwykły
  • sól

Sposób przygotowania:

stek z nutką pietruszki
Z cytryny wyciskamy sok. Natkę pietruszki płukamy pod bieżącą wodą, otrzepujemy z jej nadmiaru i drobno siekamy. 3/4 masła dodajemy do natki wraz z łyżką soku z cytryny i odrobina pieprzu kajeńskiego. Całość ucieramy na jednolitą masę. Powstałą masę kładziemy na papierze do pieczenia i formujemy z niej wałek o grubości ok 2 cm. Wkładamy go w papierze na 30 min do zamrażalki. W tym czasie mięso opłukujemy, osuszamy. Na gorącym oleju z dodatkiem reszty masła smażymy steki po minucie z każdej strony(mają się lekko zbrązowieć).Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem i na małym ogniu dosmażamy. Trwa to ok 4 min z każdej strony aby mięso było średnio wysmażone. Układamy steki na półmisku. Wyjmujemy masło z zamrażalki, odwijamy z papieru i kroimy na dość grube plastry. Na każdym steku układamy dwa plasterki masła pietruszkowego