justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Stek z polędwicy ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dookoła wykładamy nieco jogurtu naturalnego i kukurydzę do dekoracji. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Stek z polędwicy ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek z polędwicy ze szpinakiem

 

  • stek z polędwicy wieprzowej 2 sztuki
  • musztarda stołowa 2 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szpinak 1 garstka
  • pomidor 1 sztuka
  • jogurt naturalny
  • kukurydza 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Stek z polędwicy ze szpinakiem
1. Mięso należy posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i z każdej strony posmarować musztardą. 2. Na patelni rozgrzewamy nie co oleju. Układamy kawałki mięsa i smażymy około 3-4 minuty z każdej strony. Długość smażenia zależy od tego jak bardzo krwisty chcemy uzyskać stek. Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni. 3. Na tą samą patelnię wykładamy świeży szpinak. Lekko go solimy i chwilę dusimy. 4. Dodajemy pokrojonego w kawałeczki pomidora. 5. Na talerz wykładamy pomidora ze szpinakiem. Na to układamy nasz sek. Dookoła wykładamy nieco jogurtu naturalnego i kukurydzę do dekoracji. Calłość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Stek z polędwicy ze szpinakiem
1. Mięso należy posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i z każdej strony posmarować musztardą.
Stek z polędwicy ze szpinakiem
2. Na patelni rozgrzewamy nie co oleju. Układamy kawałki mięsa i smażymy około 3-4 minuty z każdej strony. Długość smażenia zależy od tego jak bardzo krwisty chcemy uzyskać stek. Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy z patelni.
Stek z polędwicy ze szpinakiem
3. Na tą samą patelnię wykładamy świeży szpinak. Lekko go solimy i chwilę dusimy.
Stek z polędwicy ze szpinakiem
4. Dodajemy pokrojonego w kawałeczki pomidora.

Tagi:

szpinak