mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Steki od Hamrocyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast steków wołowych można użyć wieprzowiny

Steki od Hamrocyka

Składniki:

Steki od Hamrocyka

 

  • 4 szt. stek wołowy,
  • 1 łyżeczka rozmaryn,
  • 12 szt. pieczarki,
  • 2 szt. cebula,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Steki od Hamrocyka
Wołowinę jeśli jest w całości kroimy na plastry , dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa najlepiej przez woreczek.Mięso nacieramy rozmarynem , solą i pieprzem odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut. Pieczarki obieramy ze skórek , tak jak i cebulę .Pieczarki zostawiamy w całości , a cebulę kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso , smażymy z obu stron aż będzie miękkie , na osobnej patelni smażymy pieczarki z cebulą wcześniej doprawione sola i pieprzem.