Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Steki z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty i szybki przepis na przepyszne mięsko na smaczny obiad lub wykwintną kolację. Przepis na 4 steki

Steki z szynki

Składniki:

Steki z szynki

 

  • Ok 400 g mięsa z szynki
  • 4 – 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Steki z szynki
Mięso kroimy na 4 równe grube plastry. Delikatnie rozbijamy je, by odrobinę naruszyć włókna, nie tak mocno, jak na kotlety. Oliwę/olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i słodką papryką, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Taką mieszaniną nacieramy każdy stek z każdej strony i odkładamy na przynajmniej 15 minut. Po tym czasie smażymy nasze steki na patelni zależnie od preferencji – tak, by były dobrze wysmażone lub krwiste. Podajemy z gotowanymi jarzynami, sałatką, ziemniaczkami lub frytkami. Ja polecam „kolorowe warzywa”. SMACZNEGO!

Tagi:

mięso szynka