mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Strączki groszku zapiekane pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lekka, pyszna przekąska z groszku.

Strączki groszku zapiekane pod pierzynką

Składniki:

Strączki groszku zapiekane pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Strączki groszku zapiekane pod pierzynką
Groszek umyć, oczyścić, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć strączki, chwilę smażyć, wlać 1/2 szkl bulionu, przykryć, dusić 15minut, odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z mąką, pozostałym bulionem, wywarem z groszku, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, zagotować. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, połączyć z sosem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć strączki, zalać sosem, posypać koperkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 10minut.