Sposób przygotowania:
Zupa z zielonego groszku inaczejETAP 1:
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać porcję rosołową oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować i zdjąć powstałe szumowiny. Następnie zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji.
Jak już mięso jest prawie miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
W trakcie, gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować groszek.
Z groszku wylać zalewę, a groszek przełożyć do miski i za pomocą blendera zmiksować na papkę.
ETAP 2:
Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać przygotowaną papkę z zielonego groszku, kostki magii i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
Jak już zupa się pogotowała doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, a na sam koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki (świeżą lub mrożoną). Całość zagotować i zdjąć z ognia.
ETAP 3:
Ugotowana zupa z groszku wyszła tak smaczna, że nawet mąż stwierdził, iż smak jest bardzo podobny do grochówki.
Można ją zrobić z samego groszku bez dodatku marchewki. Można również dodać z pół łyżki majeranku dla lepszego smaku, a także podsmażony boczek to taka moja podpowiedź jakby ktoś nie miał pomysłu na zupę i wykorzystanie groszku z marchewką.