Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa z zielonego groszku inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A może, by tak zupka, którą zje nawet dziecko, które nie lubi zielonego groszku? Zupa jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego bardzo szybko się ją przygotowuje.

Zupa z zielonego groszku inaczej

Składniki:

Zupa z zielonego groszku inaczej

zielony groszek

  • 500 g porcji rosołowych kurzych,
  • 1 marchew 100 g,
  • 6 - 8 ziemniaków (w zależności od wielkości),
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 kostki magii 4 g każda,
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swoją),
  • 3 puszki groszku z marchewką.

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonego groszku inaczej

ETAP 1:

Zupa z zielonego groszku inaczej

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać porcję rosołową oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość zagotować i zdjąć powstałe szumowiny. Następnie zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji.

Jak już mięso jest prawie miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

W trakcie, gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować groszek.
Z groszku wylać zalewę, a groszek przełożyć do miski i za pomocą blendera zmiksować na papkę.

ETAP 2:

Zupa z zielonego groszku inaczej

Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać przygotowaną papkę z zielonego groszku, kostki magii i chwilę pogotować na wolnym ogniu.

Jak już zupa się pogotowała doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną, a na sam koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki (świeżą lub mrożoną). Całość zagotować i zdjąć z ognia.

ETAP 3:

Zupa z zielonego groszku inaczej

Ugotowana zupa z groszku wyszła tak smaczna, że nawet mąż stwierdził, iż smak jest bardzo podobny do grochówki.

Można ją zrobić z samego groszku bez dodatku marchewki. Można również dodać z pół łyżki majeranku dla lepszego smaku, a także podsmażony boczek to taka moja podpowiedź jakby ktoś nie miał pomysłu na zupę i wykorzystanie groszku z marchewką.