dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Strogonow Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Strogonow może być pysznym daniem obiadowym lub ciepłą kolacją.

Strogonow Dominiki

Składniki:

Strogonow Dominiki

 

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Strogonow Dominiki
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien- najpierw na plastry grubości 5 mm, a następnie na paseczki szerokości 1 cm. Przełożyć paski mięsa do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zrumienić na maśle. Mięso oprószyć pieprzem i połową porcji mąki, smażyć partiami (na 2-3 razy) na mocno rozgrzanym oleju 3-3 minuty, intensywnie mieszając. Przełożyć do rondla, dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę. Na patelnię ze smażenia mięsa wlać 3/4 szklanki wody, zamieszać, wlać do potrawy i dusić jeszcze kilka minut. Śmietankę wymieszać z resztą mąki, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą, pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i sałatą.