Sposób przygotowania:
Strogonow Dominiki
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien- najpierw na plastry grubości 5 mm, a następnie na paseczki szerokości 1 cm. Przełożyć paski mięsa do miski, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zrumienić na maśle. Mięso oprószyć pieprzem i połową porcji mąki, smażyć partiami (na 2-3 razy) na mocno rozgrzanym oleju 3-3 minuty, intensywnie mieszając. Przełożyć do rondla, dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę. Na patelnię ze smażenia mięsa wlać 3/4 szklanki wody, zamieszać, wlać do potrawy i dusić jeszcze kilka minut. Śmietankę wymieszać z resztą mąki, wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą, pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i sałatą.