Sposób przygotowania:
Strogonow według mojej mamy
Mięso kroję w grubą kostkę i smażę na rozgrzanym tłuszczu w rondlu na brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Przekładam wszystko do większego garnka, dodaję pokrojone plasterki pieczarki, oczyszczone i pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, kostki rosołowe oraz przyprawę do zup. Całość dokładnie mieszam i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodaję do wszystkiego koncentrat pomidorowy, mieszam i dalej gotuję.
Na suchej patelni rumienię mąkę na lekko brązowy kolor.
Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaję do nich zawiesinę wykonaną ze zrumienionej mąki i wody. Dokładnie mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut. Zdejmuję z ognia. Dodaję roztrzepaną śmietanę i mieszam. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Od razu podaje.
Przekładam wszystko do większego garnka, dodaję pokrojone plasterki pieczarki, oczyszczone i pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, kostki rosołowe oraz przyprawę do zup. Całość dokładnie mieszam i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodaję do wszystkiego koncentrat pomidorowy, mieszam i dalej gotuję.
Na suchej patelni rumienię mąkę na lekko brązowy kolor.
Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaję do nich zawiesinę wykonaną ze zrumienionej mąki i wody. Dokładnie mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut. Zdejmuję z ognia. Dodaję roztrzepaną śmietanę i mieszam. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Od razu podaje.