Sposób przygotowania:
Szarlotka małopolskaETAP 1:
Mąkę przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy.
Wymieszać. Dodać masło lub margarynę Kasię, wyrobić.
Robimy dołeczek, dodajemy żółtka, a białka wbijamy do miski.
Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy i dajemy na blachę 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto dajemy pokrojone w kostkę owoce.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni na 45 minut.
ETAP 2:
Białka które zostały ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy cukier delikatnie mieszamy.
Po upieczeniu na ciasto wlać ubitą pianę.
Przygotowujemy posypkę:
Na małej patelni roztapiamy masło lub margarynę Kasię, dajemy cukier i kokos, mieszamy i podgrzewamy. Pianę posypujemy posypką z kokosu.
Pieczemy w piekarniku jeszcze 10 minut.