Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Szarlotka małopolska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka Małopolska jest bardzo delikatna.Rozpływa się budzi.Ciasto można podać z lodami i bitą śmietaną.

Szarlotka małopolska

Składniki:

Szarlotka małopolska

kruchy

  • 30 dag mąki
  • 250 g margaryny Kasi lub masło
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

nadzienie

Piana

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru

Pospkę

  • 6 dag margaryny kasi lub masło
  • 10 dag kokosu
  • 8 dag cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka małopolska

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy.

Wymieszać. Dodać masło lub margarynę Kasię, wyrobić.

Robimy dołeczek, dodajemy żółtka, a białka wbijamy do miski.

Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy i dajemy na blachę 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto dajemy pokrojone w kostkę owoce.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni na 45 minut.

ETAP 2:

Białka które zostały ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy cukier delikatnie mieszamy.

Po upieczeniu na ciasto wlać ubitą pianę.

Przygotowujemy posypkę:
Na małej patelni roztapiamy masło lub margarynę Kasię, dajemy cukier i kokos, mieszamy i podgrzewamy. Pianę posypujemy posypką z kokosu.
Pieczemy w piekarniku jeszcze 10 minut.