lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Strucla z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Musiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. Muszę powiedzieć, że wyszła bardzo smaczna mimo moich obaw.

Strucla z makiem i bakaliami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Strucla z makiem i bakaliami

Ciasto drożdżowe

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 400 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 4 łyżki miodu sztucznego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • żurawina suszona 1 szklanka
  • 6 białek
  • Forma do pieczenia 38x12x6

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem i bakaliami

Wykonanie:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek. Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące. Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.


Po 15 minutach wsypuje cukier, sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło, wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk. Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.


Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu. Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem, rodzynki, orzechy, miód. Wyrabiam farsz.


Ciasto wałkuje na prostokąt 36 cm i nakładam farsz po 2 cm od końca. Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.


Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut ( to duża strucla więc potrzebuje trochę więcej czasu).

Strucla z makiem i bakaliami
Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.
Strucla z makiem i bakaliami
Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka ,mieszam.
Strucla z makiem i bakaliami
Wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.
Strucla z makiem i bakaliami
Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.
Strucla z makiem i bakaliami
Smaruje go pastą pomarańczową do smaku.
Strucla z makiem i bakaliami
Nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną.
Strucla z makiem i bakaliami
Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut.