Sposób przygotowania:
Strucla z makiem i bakaliamiWykonanie:
Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek. Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące. Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.
Po 15 minutach wsypuje cukier, sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło, wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk. Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.
Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu. Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem, rodzynki, orzechy, miód. Wyrabiam farsz.
Ciasto wałkuje na prostokąt 36 cm i nakładam farsz po 2 cm od końca. Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.
Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut ( to duża strucla więc potrzebuje trochę więcej czasu).