Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy żółtka, cukier oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Nadal zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Mak gotujemy w mleku przez około 10 minut. Odcedzamy i mielimy trzy razy przez maszynkę. Ponownie podgrzewamy w miodem, wanilią, ekstraktem migdałowym oraz bakaliami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na prostokątny placek, na który wykładamy 1/3 część masy makowej. Zwijamy w rulon.
Tak przygotowane strucle zawijamy w papier do pieczenia, dłuższy o 15 cm od ciasta i wysmarowany masłem. Układamy je tak, aby po obu końcach zwiniętego rulonu pozostało po 7 cm. W ten sposób strucle będą rosły wzdłuż a nie w górę. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut.
Następnie pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Sok z pomarańczy miksujemy z cukrem pudrem. Każdą struclę dekorujemy lukrem oraz bakaliami.
Mak gotujemy w mleku przez około 10 minut. Odcedzamy i mielimy trzy razy przez maszynkę. Ponownie podgrzewamy w miodem, wanilią, ekstraktem migdałowym oraz bakaliami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na prostokątny placek, na który wykładamy 1/3 część masy makowej. Zwijamy w rulon.
Tak przygotowane strucle zawijamy w papier do pieczenia, dłuższy o 15 cm od ciasta i wysmarowany masłem. Układamy je tak, aby po obu końcach zwiniętego rulonu pozostało po 7 cm. W ten sposób strucle będą rosły wzdłuż a nie w górę. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut.
Następnie pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem. Sok z pomarańczy miksujemy z cukrem pudrem. Każdą struclę dekorujemy lukrem oraz bakaliami.