Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla makowa
1. Rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę.
5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
8. Gotowe już strucle kroimy w plastry, podajemy i smacznego.
Rady: Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy makowej i zwijamy jak roladę.
5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
8. Gotowe już strucle kroimy w plastry, podajemy i smacznego.
Rady: Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.