Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Strucla drożdżowa z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na struclę jest od mojej sąsiadki

Strucla drożdżowa z marmoladą

Składniki:

Strucla drożdżowa z marmoladą

 

  • 20 dag mąka,
  • 100 ml mleko,
  • 2 łyżki cukier,
  • 1 szt jajka,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 7 dag masło,
  • 2 dag drożdże,
  • 1/4 łyżeczki aromat rumowy,
  • 1/4 łyżeczki Sól,
  • 20 dag marmolada,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Strucla drożdżowa z marmoladą
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Do naczynia wlać ciepłe mleko, roztarte drożdże i dwie łyżki mąki, wymieszać, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę mąki, sól i ubitą pianę z białka. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać podgrzane masło i wyrabiać ciasto aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp 180 stopni.