Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Strucla drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

strucla drożdżowe bardzo smaczne

Strucla drożdżowe

Składniki:

Strucla drożdżowe

 

  • 50 dag mąki,
  • 5 dag masła roślinnego,
  • 2 białka,
  • 20 dag cukru,
  • 30 dag maku,
  • skórka optarta z cytryny,
  • 10 dag masla roślinnego,
  • 12 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdzy,
  • olejek migdalowy

 

Sposób przygotowania:

Strucla drożdżowe
drożdze rozcieramy z 12 dag cukru i rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, dodac 2 łyżki mąki. Wymieszac i postawic w ciepłym miejscu, Gdy zaczyn podrośnie wlac go do przesianej reszty mąki, dodac żóltka, jajka i cukier oraz masło i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Mase makową lub ugotowany mak mieszamy z 20 dag cukru i białkami, dodajemy rozpuszczone masło rosline i aromat. Ciasto rozwałkowac i położyc na nim mase makową, zwinąc i ułożyc na blaszcze, zostawic do wyrosniecie, przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym żółtkiem, pieczemy 50 minut

Tagi:

jajko jajka mak