Sposób przygotowania:
Strucla drożdżowe
drożdze rozcieramy z 12 dag cukru i rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, dodac 2 łyżki mąki. Wymieszac i postawic w ciepłym miejscu, Gdy zaczyn podrośnie wlac go do przesianej reszty mąki, dodac żóltka, jajka i cukier oraz masło i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Mase makową lub ugotowany mak mieszamy z 20 dag cukru i białkami, dodajemy rozpuszczone masło rosline i aromat. Ciasto rozwałkowac i położyc na nim mase makową, zwinąc i ułożyc na blaszcze, zostawic do wyrosniecie, przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym żółtkiem, pieczemy 50 minut
gosia19761
Mysiunia
przepis ten mam od znajomej i ona własnie używa gotowej masy z puszki, ale ja osobiscie wolę własny mak dlatego tak podałam:)