Sposób przygotowania:
Strucla Kasi
Mak sparzyć, odcedzić, trzy razy przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, masło i aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić. Jaja utrzeć najpierw z cukrem, a potem z masłem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, przykryć równą warstwą masy makowej, zwinąć w rulon. Strucle przełożyć do wąskich blaszek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Upieczone i wystudzone strucle polukrować i posypać wiórkami.
Sarenka
misia13
mam nadzieje ze poczta nie nawali z terminem dostarczenia....
Sarenka