goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Strucla makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam na zbliżające się święta :)

Strucla makowa

Składniki:

Strucla makowa

 

  • ciasto:
  • mąka 1/2 kg
  • mleko 1 szklanka
  • żółtka 2 sztuki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 15 dag
  • masło 1/2 kostka
  • skórka cytrynowa 2 łyżki
  • drożdże 5 dag

 

  • masa makowa:
  • mak 30 dag
  • cukier 20 dag
  • biała 3 sztuki
  • masło 1/4 kostka
  • aromat migdałowy kilka kropel

 

Sposób przygotowania:

Strucla makowa
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Rozprowadzamy ciepłym mlekiem, łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach rozczyn dodajemy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Mak zalewamy wrzątkiem i na wolnym ogniu gotujemy około 20 minut, mielimy dwa razy. Do maku dodajemy pozostałe składniki, ubite biała. Masę delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy na nie masę makową i rolujemy :) Strucle przekładamy na natłuszczoną blaszkę, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto mak