migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Strucla pełna bakalii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam ciasta z bakaliami. Zrobiłam taka pyszną kolorową strucle pełna pysznych bakalii. Bardzo prosta i bardzo pyszna.

Strucla pełna bakalii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla pełna bakalii

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g mąki
  • 4 g drożdży instant
  • 35 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g mieszanki kandyzowanych skórek
  • 100 g żurawiny
  • 1 garść kandyzowanej papai

Sposób przygotowania:

Strucla pełna bakalii
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę,sól,drożdże i cukier. Dodać letnie mleko i żółtko, zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie udekorować. 
Strucla pełna bakalii
Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia.
Strucla pełna bakalii
Potem ciasto podsypać mąką, lakko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28.
Strucla pełna bakalii
Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę.
Strucla pełna bakalii
Roladę ułozyc na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.