bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Strucla z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna strucla z nadzieniem makowym. Przepis Dziuni z cincin.

Strucla z makiem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Strucla z makiem.

 

  • Ciasto:

 

  • 40 dkg mąki
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 całe jajka
  • 1-2 żółtka
  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 1 l mleka
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki miodu
  • zawartość środka laski wanilii
  • łyżka ekstraktu z wanilli
  • 10 dkg migdałów rozdrobnionych
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa
  • kieliszek rumu
  • ewentualnie słodka śmietana kremówka
  • do dekoracji lukier i pokrojona skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem.
Na początek mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu ok.1/2 godziny. Należy pilnować i mieszać, bo lubi się przypalać. Po ugotowaniu odstawić do dnia następnego. Później odsączyć mak na sicie bardzo dokładnie i najlepiej zmielić nawet 3 razy. Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, cukier puder, sol, jajka i żółtko. Zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Można uprościć sobie życie wrzucając wszystko do maszyny. Posiekać orzechy. W dużym garnku roztopić masło, dodać migdały i orzechy, smażyć chwilę do zrumienienia. Wlać miód, podsmażyć razem chwilę, dodać wanilię, a na końcu rum. Wlać wszystko do maku i mieszać dokładnie dodając resztę bakalii oraz ekstrakt z wanilli. Odstawić do przestudzenia. Do białości ubić żółtka z połową cukru, wymieszać z masą makową. 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypać drugą połowę cukru. Wymieszać dokładnie z masą makową. Jeśli zdarzyłoby się że masa będzie zbyt sucha wtedy wystarczy dodać trochę śmietany kremówki. Ciasto należy podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą na duży prostokąt tak żeby ciasto było dość cienkie na ok.1/2 cm. Ciasto posmarować wcześniej odłożonym i lekko ubitym białkiem. Na każdy płat położyć po połowie masy makowej zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.4 cm. Należy zwinąć makowiec bardzo luźno, zaczynając od boku z masą, a boki nieposmarowane podłożyć po zawinięciu pod spód. Trzeba pamiętać o bardzo luźnym zwijaniu ciasta ponieważ ciasno zwinięte pęka w trakcie pieczenia. Makowce zawinąć bardzo luźno w papier do pieczenia i włożyć do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Piec ok.50 minut, aż makowce wyrosną i przyrumienią się z wierzchu. Na koniec ciepłe polukrować lukrem z przesianego cukru pudru wymieszanego z wrzącą wodą na gęstą masę i posypać skórką pomarańczową. Są to proporcje na dwa wielkie makowce wiec można podzielić ciasto i masę na 4 porcje, jeśli ktoś chce makowce mniejsze. Jeśli Wasz piekarnik nagrzewa się bardzo wolno, to zastosujcie się do przepisu powyżej. Jeśli jednak Wasz piekarnik jest szybki to odstawcie uformowane makowce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny i później upieczcie.
Strucla z makiem.
Strucla z makiem idealna na świta Bożego Narodzenia