Sposób przygotowania:
Strucla porzeczkowa
Do letniego mleka dodajemy cukier, drożdże, 2 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia.
Resztę składników wkładamy do miski, po czym dodajemy nasz zaczyn. Mieszamy łyżko do momentu połączenia się składników, po czym zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. ( ok 10-15 minut) . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę aby mogło wyrosnąć.
Dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jeden i drugi rozwałkowany placek dżemem. Zawijamy w roladę po czym musimy przekroić roladę na pół wzdłuż. Następnie zlepiamy końcówki i zawijamy warkocz.
Obie strucle odstawiamy na 40 minut aby urosły . Wyrośnięte smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 40-50 minut.
Lukier :
Cukier puder, sok z cytryny oraz wodę dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy .
Smacznego ! .
Resztę składników wkładamy do miski, po czym dodajemy nasz zaczyn. Mieszamy łyżko do momentu połączenia się składników, po czym zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. ( ok 10-15 minut) . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę aby mogło wyrosnąć.
Dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jeden i drugi rozwałkowany placek dżemem. Zawijamy w roladę po czym musimy przekroić roladę na pół wzdłuż. Następnie zlepiamy końcówki i zawijamy warkocz.
Obie strucle odstawiamy na 40 minut aby urosły . Wyrośnięte smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 40-50 minut.
Lukier :
Cukier puder, sok z cytryny oraz wodę dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy .
Smacznego ! .