Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Strucla serowa z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Strucle przed podaniem można udekorować bitą śmietaną!

Strucla serowa z makiem

Składniki:

Strucla serowa z makiem

 

  • 1i1\2szkl.mąki,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 50dag.mielonego twarogu,
  • 30dag.mrożonych jagód lub wiśni
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 jajka,
  • 1\2szkl.cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 25dag.masy makowej

Sposób przygotowania:

Strucla serowa z makiem
Ciasto;Do mąki dodać żółtko,sól,2łyżki oleju i 1\2szkl.letniej wody,zagnieść,posmarować resztą oleju i odstawić na 1 godz.
Owoce rozmrozić,osączyć.Jajka ubić z cukrem,wymieszać z twarogiem,proszkiem budyniowym i masą makową.Ciasto cienko rozwałkować,przenieść na ściereczkę.pod spód wsuń odwróconą do góry dnem miskę i rozciągnij rękoma ciasto zaczynając od środka.Placek posmarować roztopionym masłem,posypać tartą bułką,rozsmarować serowo-makowe nadzienie,rozłożyć owoce i zwinąć.Struclę ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i piec ok.45min.w 200"C.

Tagi:

jajko tarta jajka