SUPERPRZEPIS

Strucla z jagodami

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Strucla z jagodami Więcej zdjęć (5)

apetyczna rolada drożdżowa z owocami

Składniki:

Strucla z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Strucla z jagodami
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajemy połowę ciepłego mleka oraz 0,5 szklanki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 25 minut do wyrosnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko, 1 jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy - zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto walkujemy na szerokość takie jak długość blaszki, a na dlugość ile wyjdzie, ale tak aby było cienko. Na cieście układamy jagody i zwijamy roladę, końce ciasta zlepiamy, roladę smarujemy pozostałym białkiem i nakłuwamy widelcem, pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na temp 180* i pieczemy ok 35-40 minut. Ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i kroimy
Strucla z jagodami
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajemy połowę ciepłego mleka oraz 0,5 szklanki mąki
Strucla z jagodami
Do pozostałej mąki dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko, 1 jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy
Strucla z jagodami
zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Strucla z jagodami
Na cieście układamy jagody i zwijamy roladę,

Tagi:

jajko jajka