Sposób przygotowania:
Strucla z jagodami
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajemy połowę ciepłego mleka oraz 0,5 szklanki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 25 minut do wyrosnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko, 1 jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy - zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto walkujemy na szerokość takie jak długość blaszki, a na dlugość ile wyjdzie, ale tak aby było cienko. Na cieście układamy jagody i zwijamy roladę, końce ciasta zlepiamy, roladę smarujemy pozostałym białkiem i nakłuwamy widelcem, pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na temp 180* i pieczemy ok 35-40 minut. Ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i kroimy