Sposób przygotowania:
Strudel, czyli jabłkowa uczta
CIASTO: Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, rozpuszczone mało i wodę. Zagniatamy ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na makaron. Gotowe odstawiamy. Między czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe plasterki. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cynamon, cukier oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą osobno cienko wałkujemy. Na rozwałkowany prostokąt nakładamy kolejno: bułkę z masłem, rodzynki i jabłka. Ciasto zwijamy jak roladę. Przekładamy na blaszkę. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Gotowe strudle pieczemy około 30 minut w 180˚C. Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu strudle dekorujemy orzechową polewą. Odstawiamy, by polewa przystygła. Podajemy. POLEWA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz pokrojone orzechy. Chwilkę razem smażymy (około 3-5 minuty). Gotową polewą dekorujemy ciasto.