Sposób przygotowania:
Strudel wołowy
Mięso wyżyłować, sparzyć przegotowanym octem i zbić jak najcieniej , posypać solą i oprószyć pieprzem, pokryć plasterkami słoniny. Cebule posiekać i podsmażyć z łyżką tłuszczu, domieszać tartej bułki, aby powstała jednolita masa i masą tą obłożyć mięso, zwinąć je i owiązać cienkim sznurkiem. Do brytfanny wlożyć łyżkę tłuszczu, owiązany strudel i polać go łyżką stopionego gorącego tłuszczu, wstawić do ogrzanego piekarnika i upiec. gdy mięso się zarumieni w razie potrzeby podlać trochę wody. Upieczony strudel wyłożyć na półmisek. Do brytfanny dolac trochę rosołu, wymieszać, doprawić sola , zagotować, częściowo odtłuścić i otrzymany sos podać w sosjerce razem ze strudlem.