czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Studencka śledziatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna śledziowa sałatka, idealna na wigilijną kolację lub po prostu jako przystawka.

Studencka śledziatka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Studencka śledziatka

 

  • 3 filety śledziowe matiasy,
  • 1 mały ogórek,
  • puszka groszku,
  • 20dag żółtego sera,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 1/4 szkl. śmietany18%,
  • 1/4 szkl. majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Studencka śledziatka
Śledzie zalać wodą, moczyć przez około 3 godziny. Następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym pokroić w kostkę. Ogórka obrać, wraz z serem pokroić w kostkę. Połączyć ze śledziem, dodać odsączony groszek. Połączyć z majonezem i śmietaną, wymieszać z zieleniną. Doprawić do smaku. Udekorować.
Studencka śledziatka
Warzywa kroimy w kosteczkę, łączymy ze śledziem

Tagi:

sery ser