mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Styropian 6

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jest o wiele delikatniejszy niż ten tradycyjny, bardziej piankowy, o pysznym, kokosowym smaku :)

Styropian 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Styropian 6

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1,2 litra gęstej śmietany 18%
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyż. cukru waniliowego
  • 1 opak. dużego budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu truskawkowo-rabarbarowego

Sposób przygotowania:

Styropian 6
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam i dzielę na 2 równe części. Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 1 godzinę (lub całą noc), a drugą część wałkuję i wykładam nią spód formy o wymiarach 23 cm na 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję równomiernie dżemem. Masa serowa: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrami. Do dużej miski przekładam gęstą śmietanę, wiórki kokosowe, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Całość delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę serową wykładam na ciasto posmarowane dżemem, wyrównuję łyżką. Na wierzch ścieram drugą część zamrożonego ciasta na tarce na dużych oczkach. Piekę ciasto w piecu nagrzanym do temperatury 180*C przez około 1 godzinę.
Styropian 6
Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam dno blaszki
Styropian 6
Ciasto w blaszce smaruję dżemem równomiernie
Styropian 6
Na ciasto z dżemem wykładam masę serowo-kokosową
Styropian 6
Na wierzch ścieram zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki

Tagi:

ciasto