marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sufleciki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wypieki i desery z dodatkiem truskawek lub owoców leśnych zaczynają się pojawiać na naszych stołach z momentem nadejścia cieplejszych dni. Niektóre owoce można dostać z importu w opakowaniach i zabrać się do dzieła.

Sufleciki z truskawkami

Składniki:

Sufleciki z truskawkami

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • piana z białek,
  • 30 dag. masła,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • rdzeń z laski wanilii,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do foremek,
  • 35 dag. świeżych truskawek.

 

Sposób przygotowania:

Sufleciki z truskawkami
Truskawki oczyścić z szypułek oraz opłukać na sitku pod kranem z bieżącą wodą. Składniki na suflet odmierzyć i zmiksować w mikserze z komorą lub ręcznym. Piekarnik nagrzać do 175 st. C, foremki żaroodporne do sufletów natłuścić i wlać masę do 3/4 zawartości naczynia. Wsadzić po 3-4 truskawki w ciasto, poustawiać foremki na blasze i wstawić do piekarnika na środek. Piec ok. 20 min. Jak ciasto wyrośnie i spulchnieje na wierzchu, wyjąć przez rękawicę foremki i po ostudzeniu podawać.Można jeść deser z foremek łyżeczką.