jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Suflet jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciepły deser na niedzielny podwieczorek

Suflet jabłkowy

Składniki:

Suflet jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Suflet jabłkowy
Jabłka umyć i upiec przetrzeć przez sito.

Oddzielić białka od żółtek.

Z białek ubić sztywną pianę.

Masło utrzeć z cukrem, żółtkami.

Do utartej masy dodać przetarte jabłka, pianę, bułkę tartą, sok z cytryny, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i szybko zapiec.

Suflet zapiekać 25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Gotowy, gdy sie zrumieni na powierzchni.

Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Podawać polany sokiem malinowym.