Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Suflet z Brokułów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny suflet z brokułów

Suflet z Brokułów

Składniki:

Suflet z Brokułów

 

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 310 ml mleka
  • 115 g startego sera szwajcarskiego
  • 35 g startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 jajek (żółtka oddzielone od białek, w temperaturze pokojowej)
  • 100 g sparzonych różyczek brokułów

Sposób przygotowania:

Suflet z Brokułów
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na wolnym ogniu.
Wmieszać mleko i dusić, aż sos zgęstnieje.
Wmieszać sery, sól i pieprz. Odstawić z ognia, ostudzić.

Natłuścić naczynie do sufletów o pojemności 2,5 l.

W misce utrzeć żółtka wmieszać do sosu, po czym doda brokuły.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do mieszanki sosu z brokułami. Wlać do przygotowanego naczynia. Piec przez 40 minut, aż suflet wysoko urośnie. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.