Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Suflet ziemniaczany ze szpnakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa dostarcz około 750 kcal

Suflet ziemniaczany ze szpnakiem

Składniki:

Suflet ziemniaczany ze szpnakiem

 

Sposób przygotowania:

Suflet ziemniaczany ze szpnakiem
Ziemniaki umyć ugotować w mundurkach odparować obrać i utłuc na puree.Ziemniaki ucierać stopniowo dodając kawałki masła i żółtaka.Następnie masę ziemniaczną wymieszać z tartym serem i szynką na koniec doprawić do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.Białko ubić na sztywno stopniowo dodawać do masy ziemniaczanej delikatnie mieszając.Foremki do sufletów wysmarować masłem napełnić masą ziemniaczaną zostawiając miejsce na grubość palca . Foremki umieścić w piekarniku na 20-25 minut.W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika!Przebrać uważnie szpinak umyć i osuszyć .Olej ser pleśniowy oba rodzaje octu i cydr jabłkowy zmiksować na kremową masę i wyłożyć ją na szpinak .Sałatkę posypać słupkami migdałów i podawać z sufletem.