Sposób przygotowania:
Sum afrykański w cytrynie
Płaty suma afrykańskiego bez skóry myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na równe kawałki. Kawałki ryby układamy w żaroodpornym ceramicznym naczyniu i posypujemy solą. Suma obkładamy kawałkami masła. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzącą wodą. Kroimy na pół i odkładamy jedną połówkę. Z drugiej połówki odkrajamy 4 plasterki. Z pozostałej cytryny wyciskamy sok, którym polewamy kawałki ryby. Plasterki cytryny układamy równomiernie na sumie. Na koniec suma z cytryną obłożonego wiórkami masła posypujemy pieprzem i suszonym tymiankiem. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15 minut bez przykrycia. Podajemy na posłaniu z sałat i z pieczonymi ziemniaczkami.