Sposób przygotowania:
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu. Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.Podajemy.
zbysiowa
2milutka
była pyszna więc polecam:)