2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1469]

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

 

 

Sposób przygotowania:

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu. Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.Podajemy.
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
rybę skrapiamy sokiem z cytryny solimy doprawiamy ziołami
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
porcje okręcamy w foilę aluminiową z warzywami
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
pora dusimy na masełku z oliwą do miękkosci
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym
zabielamy śmietanką gotujemy aż zgęstnieje