dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kolorowa pieczeń ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis powstał przez przypadek. Musiałam w szybki sposób dobrze spożytkować większą ilość schabu i boczku. Dodałam jeszcze trochę warzyw i powstała taka pieczeń. Jest pyszna i wilgotna. Doskonała na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek.

Kolorowa pieczeń ze schabu

Składniki:

Kolorowa pieczeń ze schabu

Pieczeń:

Sposób przygotowania:

Kolorowa pieczeń ze schabu
Schab i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, dokładnie odciskamy, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy.

Pieczarki kroimy w większe kawałki i dusimy do odparowania płynu. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, pieczarki, paprykę, rozbite jajka, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Jeśli masa będzie zbyt wilgotna dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej. Masę mięsną przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 8 x 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia, ugniatamy, żeby nie było wolnych przestrzeni w masie, wierzch posypujemy odrobiną bułki tartej i pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Smacznego.