13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Surimi w Sosie Ostro-Kwaśnym z Makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na patelnię wlewamy ¾ szklanki przecieru pomidorowego, ¼ szklankę wody,

Surimi w Sosie Ostro-Kwaśnym z Makaronem

Składniki:

Surimi w Sosie Ostro-Kwaśnym z Makaronem

 

  • Składniki:
  • 6 sztuk paluszków surimi
  • 1 porcja makaronu ryżowego nitki
  • 3 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • kilka oliwek
  • ¾ szklanki przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 mała łyżka sosu „sambal oelek”
  • szczypta oregano i bazylii
  • ¼ papryki czerwonej
  • 2 małe łyżeczki kukurydzy

 

Sposób przygotowania:

Surimi w Sosie Ostro-Kwaśnym z Makaronem
Na patelnię wlewamy ¾ szklanki przecieru pomidorowego, ¼ szklankę wody, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 małą łyżkę sosu „sambal oelek”, szczyptę oregano i bazylii. Następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną, 3 pieczarki pokrojone w plastry oraz posiekaną cebulę, kilka pokrojonych oliwek i 2 małe łyżeczki kukurydzy. Całość mieszamy i zostawiamy na patelni na ok. 5-10 minut. W między czasie 1 porcję makaronu ryżowego nitki zalewamy zagotowaną wodą, po 2 minutach odcedzamy. Na kolejnej rozgrzanej patelni teflonowej kładziemy 6 paluszków surimi i obsmażamy z obydwu stron na złocisty kolor (można smażyć też na oleju, ale ja polecam bardziej zdrowszy sposób bez użycia tłuszczów roślinnych). Na talerzu umieszczamy najpierw makaron, następnie zalewamy go sosem ostro – kwaśnym i kładziemy na wierzch paluszki surimi. Dekorujemy oliwką.

Tagi:

makaron sosy