Sposób przygotowania:
Surimi w Sosie Ostro-Kwaśnym z Makaronem
Na patelnię wlewamy ¾ szklanki przecieru pomidorowego, ¼ szklankę wody, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 małą łyżkę sosu „sambal oelek”, szczyptę oregano i bazylii. Następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną, 3 pieczarki pokrojone w plastry oraz posiekaną cebulę, kilka pokrojonych oliwek i 2 małe łyżeczki kukurydzy. Całość mieszamy i zostawiamy na patelni na ok. 5-10 minut. W między czasie 1 porcję makaronu ryżowego nitki zalewamy zagotowaną wodą, po 2 minutach odcedzamy. Na kolejnej rozgrzanej patelni teflonowej kładziemy 6 paluszków surimi i obsmażamy z obydwu stron na złocisty kolor (można smażyć też na oleju, ale ja polecam bardziej zdrowszy sposób bez użycia tłuszczów roślinnych). Na talerzu umieszczamy najpierw makaron, następnie zalewamy go sosem ostro – kwaśnym i kładziemy na wierzch paluszki surimi. Dekorujemy oliwką.