Sposób przygotowania:
Suropieki z warzywami
Z mięsa wyluzowac kości, zdjąć nadmiar tłuszczu zewnętrznego, tłuszcz zemleć, stopić, zużyć do obsmażenia. Mięso pokroić w grube kawałki, opruszyc solą pieprzem i mąką, obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla, podlać wodą, dodac grubą pokrojoną cebulę, pozostałe przyprawy i udusić. Marchew i seler pokroić w cienkie romby, kapustę w grubą kostkę, ziemniaki w ósemki, a mniejsze w ćwiartki. Warzywa poddusić na części tłuszczu, ziemniaki obgotować przeż 10 min w wodzie, dodać do mięsa i dusić razem do miękkości. Potrawe można doprawić koncentratem pomidorowym, śmietaną i majerankiem i jeśli trzeba zagęścić mąką. Na końcu dodać odsącziny z zalewy zielony groszek.