iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Suropieki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały pomysł na wiosenny objad z rodzinką.

Suropieki z warzywami

Składniki:

Suropieki z warzywami

 

  • Suropieki:
  • 1,8 kg wieprzowiny
  • 5 dag mąki
  • 50 dag cebuli
  • 2 dag soli
  • 1 g pieprzu
  • 1 g przypraw dowolnych
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag selera
  • 30 dag kapusty
  • 10 dag groszku zielonego
  • 2 dag soli
  • 20 dag śmietany
  • 10 dag tłuszczu
  • 2 g majeranku
  • 3 dag mąki
  • 5 dag zieleniny

Sposób przygotowania:

Suropieki z warzywami
Z mięsa wyluzowac kości, zdjąć nadmiar tłuszczu zewnętrznego, tłuszcz zemleć, stopić, zużyć do obsmażenia. Mięso pokroić w grube kawałki, opruszyc solą pieprzem i mąką, obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla, podlać wodą, dodac grubą pokrojoną cebulę, pozostałe przyprawy i udusić. Marchew i seler pokroić w cienkie romby, kapustę w grubą kostkę, ziemniaki w ósemki, a mniejsze w ćwiartki. Warzywa poddusić na części tłuszczu, ziemniaki obgotować przeż 10 min w wodzie, dodać do mięsa i dusić razem do miękkości. Potrawe można doprawić koncentratem pomidorowym, śmietaną i majerankiem i jeśli trzeba zagęścić mąką. Na końcu dodać odsącziny z zalewy zielony groszek.

Tagi:

przyprawy