AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Surówka jarzynowa z żurawiną i goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Por, marchewka, seler, pietruszka i jabłko w surówce z dodatkiem suszonych owoców żurawiny i jagód goji.

Surówka jarzynowa z żurawiną i goji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka jarzynowa z żurawiną i goji

 

  • 1 średni por
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • mała marchewka
  • 1 duże twarde jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • szczypta soli i pieprzu
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki suszonych jagód goji
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Żurawinę płuczemy, następnie zalewamy na kilka minut gorąca woda i osączamy. Jagody goji płuczemy i zalewamy zimna wodą, moczymy nie dłużej niż 15 minut i osączamy na sitku. Warzywa myjemy i obieramy. Pora kroimy na drobniutką kosteczkę. selera, pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Umyte jabłko wraz ze skórką trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy posiekany szczypiorek i osączoną żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i olejem z pestek winogron ( może być zwykły olej ). Całość dokładnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki i jagodami goji. SMACZNEGO:)
Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Żurawinę i jagody goji zalewamy wodą na ok. 15 minut, warzywa myjemy i obieramy.
Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Pora siekamy drobniutko, marchew, selera i pietruszkę trzemy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.
Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Jabłko trzemy na tarce lub drobno kroimy, dodajemy osączoną żurawinę.
Surówka jarzynowa z żurawiną i goji
Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Posypujemy natką pietruszki i jagodami goji.