Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Surówka kapuściano-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny dodatek do obiadu.

Surówka kapuściano-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka kapuściano-pomidorowa

 

  • 1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżeczek oleju
  • 1/3 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka kapuściano-pomidorowa
Olej dokładnie wymieszać z octem, cukrem i pomidorami suszonymi, odstawić na kilka minut. Kapustę grubo poszatkować, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory w dużą kostkę. Cebulę i pomidory dodać do kapusty. Dodać też do niej trochę soli i pieprzu i przygotowany wcześniej sos. Dokładnie wymieszać, odłożyć na kilka minut. Do surówki można dodatkowo dodać posiekany szczypiorek. Podawać jako dodatek do obiadu.
Surówka kapuściano-pomidorowa
Sos przygotowany z oleju octu cukru i suszonych pomidorów.
Surówka kapuściano-pomidorowa
Grubo poszatkowana kapusta pekińska przełożona do miski.
Surówka kapuściano-pomidorowa
Pokrojona w kosteczkę cebula i pokrojone pomidory dodane do kapusty.
Surówka kapuściano-pomidorowa
Sól pieprz i przygotowany wcześniej sos dodane do pozostałych składników.

Tagi:

pomidory