agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Surówka kolorowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapusta pekińska - moja pyszna surówka

Surówka kolorowa  z jabłkiem

Składniki:

Surówka kolorowa z jabłkiem

 

  • kapusta pekińska 1 szt
  • marchew 2 szt
  • jabłka 1 szt
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • por 1/2 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 3 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Surówka kolorowa z jabłkiem
Przygotować warzywa, przebrać je i oczyścić z części niejadalnych. W dalszej kolejności warzywa- kapustę pekińską, marchew, jabłko, por i natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć warzywa. Kapustę poszatkować drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach, jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach, natkę posiekać drobno, por- część białą pokroić w półplasterki, liście zostawić do dekoracji finezyjnie wykrawać na nich wzory nożykiem do warzyw. Wymieszać w dużej misce rozdrobnione warzywa. W kubeczku połączyć ze sobą składniki: sól, pieprz, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier i wymieszać wlać zawartość do warzyw i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem można polać tylko wierzch, można podawać również warzywa z sosem czosnkowym.