Sposób przygotowania:
Surówka kolorowa z jabłkiem
Przygotować warzywa, przebrać je i oczyścić z części niejadalnych. W dalszej kolejności warzywa- kapustę pekińską, marchew, jabłko, por i natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć warzywa. Kapustę poszatkować drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach, jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach, natkę posiekać drobno, por- część białą pokroić w półplasterki, liście zostawić do dekoracji finezyjnie wykrawać na nich wzory nożykiem do warzyw. Wymieszać w dużej misce rozdrobnione warzywa. W kubeczku połączyć ze sobą składniki: sól, pieprz, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, cukier i wymieszać wlać zawartość do warzyw i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem można polać tylko wierzch, można podawać również warzywa z sosem czosnkowym.