Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Surówka w koszonej kapusty i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mój sposób na surówkę, którą zna chyba każdy

Surówka w koszonej kapusty i marchewki

Składniki:

Surówka w koszonej kapusty i marchewki

 

  • Składniki na 1 osobę:
  • garść kapusty kiszonej
  • 1/2 małej cebuli
  • mała marchewka
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka w koszonej kapusty i marchewki
Kapustę kroimy. Marchew ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy oliwą, cukrem, sosem oraz pieprzem.

Kilka uwag:

1. Kapusta musi być smaczna i ze sprawdzonego źródła. Lepiej kupcie w małym osiedlowym sklepie, niż marketowe kapusty w woreczkach.
2. Oliwa powinna mieć łagodny smak. Nie wszystkim odpowiada smak oliwy, dlatego spokojnie można użyć oleju np. rzepakowego.
3. Surówka powinna mieć temperaturę pokojową, dlatego przygotujcie ją lub wyjmijcie z lodówki jakieś 30 minut przed podaniem.
4. Latem można zamiast cebuli wykorzystać zieloną cebulkę.

Smacznego!